Minden ami EURÓPAI LABDARÚGÁS !!!

MENÜ

Ebben a rovatban eltűnt klubokat keresünk, és sorsukat bemutatva ismerhetjük meg őket.

  

 

    1. rész: LEEDS UNITED         

 

1904-ben Leeds városában labdarúgó klubot alapítottak Leeds United néven és meghívást kaptak a Midland Leaguebe. Kisebb nagyobb sikerrel átvészelve a háborús időket egészen az 50 es évek végéig felváltva szerpeteltek a 2. és az 1. osztályban. A 60 as években kezdődött a fellendülés, hamar kijutottak Európába és közel 20 évig állandó tagja volt az 1. osztálynak valamint az európai kupáknak. Ebben az időszakban a Leeds sztárcsapatnak számított nemzetközi és hazai sikereivel.

 

1972-es angol FA Kupa győzelem

 

1982 ben ismét a 2. osztályban találta magát csapat majd jött egy 14 éves Premier League tagság. A csapat keretének frissítésével egyre jobban szerepeltek a bajnokságban így ismét nemzetközi kupameccseket játszhatott a Leeds. 2000-s UEFA Kupa előddöntőjében a török Galatasaraytól összesítve 4-2 re kikapott és kiesett. 1 évvel később a Bajnokok Ligájában szintén az élődöntőig jutott ahol a a hazai gólnélküli döntetlen után Valenciában 3-0 ás vereséget szenvedett, így a spanyol csapat mehetett a döntőbe. Következő években a hanyatlás jelei mutatkoztak, melyben vastagon benne volt a rossz gazdasági helyzet. Az elkeseredett szurkolók mindvégig kitartottak a csapat mellett, az Elland Road nézőszámai egyáltalán nem csökkentek.

 teltház egy League One mérkőzésen

 

A csőd elkerülése érdekében megváltak szinte a teljes kerettől, melyet fiatal labdarúgókkal töltöttek fel. 4 éven belül egészen a 3. osztályba (League One) süllyedtek, ahonnan 3 év után, 2010 ben feljutottak a Championshipbe, melyben jelenleg is szerepelnek. 

Reméljük hamarosan újra a Premier Leagueben láthatjuk az egykor szebb napokat látott és Anglia egyik leghíresebb csapatát a Leeds Unitedet.

Üzenetük:

 

 

          2. rész: FBK KAUNAS 

  

1960-ban alakult Litvánia második legnagyobb városában, Kaunasban a helyi baseball csapat kezdeményezésére Banga Kaunas néven. Miután Litvánia visszanyerte függetlenségét, a csapatot átkeresztelték Zalgiris Kaunasra, majd a baseball szakosztály kiválásával kapta meg a jelenlegi nevét: FBK Kaunas. Litvánul: Kauno Futbolo Beisbolo Klubas. Az évek során folyamatosan fejlődtek és az ország legsikeresebb és legismertebb csapatává vált. 10-szer nyerték meg a litván bajnokságot, 4-szer a litván kupát, 3-szor lettek szuperkupa győztesek valamint 2008-ban elhódították a Baltic League-t, a balti államok klubcsapatainak versenysorozatát.

   

A hazai sikerek után többször is indulhattak a nemzetközi kupákban, de a selejtezőkben mindig elbuktak. Játszottak a Celtic, a Liverpool és a Juventus ellen is, melyektől vereséget szenvedtek. Legjobb nemzetközi eredményük a Rangers legyőzése volt 2008-ban a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A csoportba már nem jutottak be mivel dán Aalborgtól vereséget szendvedtek, így átkerültek az UEFA Kupába, ahol az utolsó selejtező körben a Sampdoria jelentette a végállomást. Az olasz csapat 7-1 es összesítéssel ment tovább.

2008-ban tüntetéseket szerveztek a liga játékvezetése és a szövetség döntései ellen, ezek azonban eredménytelenül végződtek, ezért a csapat vezetősége bejelentette, hogy visszasorolják magukat a 2. osztályba. A labdarúgó szövetség ezt nem vette jó néven, ezért büntetésül a 3. ligába száműzték a Kaunast.

 A klub minőségét jelzi, hogy 1 vereség mellett 19 győzelemmel és 110 lőtt góllal lettek bajnokok a 3. osztályban. 2010-ben a 2. osztályt is megnyerték, nem is akárhogy: 27 győzelemmel veretlenül 108 lőtt góllal.

Idén újra az legfelső osztályban szerepelhetnek.

Reméljük hamarosan újra ott lesznek az nemzetközi kupákban. Egyértelműen Litvánia legjobb csapata a FBK Kaunas és csak nekik van reális esélyük nemzetközi sikert elérni litván csapatként.

 

 

           3. rész: HELLAS VERONA        

 

1903-ban néhány középiskolás fiú labdarúgó csapatot alapított Hellas néven az olaszországi Veronában. A futball népszerűsítése érdekében több helyen bemutatták a sportágat, melynek töretlen sikere lett, több helyi klub létesült. Az évek múlásával kiéleződtek a harcok a csapatok között, megjelent a rivalizálás. Az 1. világháború után egyesültek a város másik csapatával a Veronával. A környékbeli klubok összefogásával regionális bajnokságot alapítottak, 1929-től már országos bajnokság lett mivel a csapatok száma folyamatosan nőtt. A ligarendszer átalakítása miatt, immár Hellas Verona néven a Seria B-be kaptak besorolást. 28 év után feljutottak a Seria A-ba, de rögtön ki is estek. 1968-ban ismét az 1. osztályban szerepelhettek, folyamatosan a középmezőnyben végeztek. 8 évvel később bundabotrány miatt visszakerültek a B-ligába. 1983-ban a két meccses kupadöntőt 3-2 arányban elvesztették a Juventus ellen.  A következő évben az UEFA Kupa 2. fordulójában a Sturm Grazzal találkoztak, de az oszták csapat jutott tovább. Egy év múlva hatalmas meglepetésre megnyerte a bajnokságot, ez az egyetlen bajnoki címük, és egyben a legnagyobb sikerük.

 1988-ban az UEFA Kupa negyeddöntőjéig meneteltek. Ezután szerényebb évek következtek, lifteztek a 1. és 2. osztály között, anyagi gondjaik is voltak. A 90-es évek elején újraszervezték az egyesületet először Verona FC néven, majd módosították Hellas Verona FC-re. 1999-től 2002-ig egy rövid időre még a Seria A-ban játszhattak, majd csapat hanyatlása egészen a 3. osztályba sodorta őket melyben 2005 óta szerepelnek és a mai napig is ott vannak. Több ismert labdarúgó húzta magára a Helllas Verona mezét: Sébastien Frey, Paolo Cannavaro, Filippo Inzaghi, Adrian Mutu, Mauro Camoranesi, Alessandro Gamberini, Dario Dainelli.

 

Asztali nézet